Tuesday, March 9, 2010

Cara menghilangkan bekas jerawatCara menghilangkan bekas jerawat

Terdapat banyak cara menghilangkan bekas jerawat. Di bawah antar beberapa petua yang boleh digunakan untuk menghilangkan bekas jerawat.

Petua 1 : Cara menghilangkan bekas jerawat yang pertama ialah ambil sepotong ubi kayu. Kulitnya dikupas. Kulitnya dibuang. Bersihkan. Parutkan. Perah ubi itu untuk mendapatkan airnya. Sapu air perahan itu di muka anda yang ada bekas jerawat. Lakukanlah ini setiap hari untuk selama seminggu. InsyaAllah, kesannya memuaskan sebagai cara menghilangkan bekas jerawat.

Petua 2 : Tumbuklah beberapa batang kulit kayu manis untuk dijadikan serbuk. Campurkan serbuk itu dengan sedikit air. Sapu pada bekas jerawat. Amal selama seminggu sebagai cara menghilangkan bekas jerawat.

Petua 3 : Cara menghilangkan bekas jerawat yang seterusnya ialah ambil sepuluh helai daun sireh yang muda, bersihkan dan tumbuk lumat sireh tersebut. Bersihkan muka dengan air suam dan sapu sireh pada muka terutamanya pada bahagian bekas jerawat. Biarkan untuk kira-kira setengah jam atau sehingga ia kering. Cuci muka sebersihnya dan lap hingga kering. Amalkan tiga kali seminggu.

Petua 4 : Selain menjadi ulam yang enak dan berkhasiat, pegaga boleh juga digunakan sebagai cara menghilangkan bekas jerawat di muka. Caranya ialah mengisar daun pegaga dengan bedak sejuk serta air yang secukupnya. Pupuk adunan tersebut pada tempat bekas jerawat pada muka anda setiap hari ataupun pada setiap malam sebelum anda tidur. Campuran kisaran pegaga serta bedak sejuk tersebut boleh disimpan dalam peti sejuk dengan memasukkan dalam botol yang kering.

Petua 5 : Cuba asah kulit kayu manis dan campur dengan madu lebah. Tempel pada muka yang berparut pada setiap malam sebagai cara menghilangkan bekas jerawat. Esoknya, cucilah dengan air suam.

Petua 6 : Kisarkan timun dan tapis airnya.Tampal hampas timun di wajah yang berparut. Biarkan setengah jam. Kemudian cucilah dengan air suam.

Semoga cara menghilangkan bekas jerawat di atas akan dapat menolong anda untuk mendapatkan wajah yang licin.

Cara menghilangkan bekas jerawat

1 comment: